ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

Υλικά:


1 ½ κιλό μελιτζάνες στενόμακρες

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

½ κιλό ντομάτες ώριμες

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι

1 1/3 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος μαιδανός

4-5 κουταλιές σούπας φρυγανιά κοπανισμένη

αλάτι, πιπέρι.


Τρόπος παρασκευής:

  Καθαρίζετε και πλένετε τις μελιτζάνες. Κόβετε ένα στρογγυλό κομματάκι στην κορυφή και με το ειδικό εργαλείο, τις σκάβετε με προσοχή, χωρίς να αφαιρέσετε όλη την ψίχα τους. Τις ρίχνετε αμέσως σε αλατισμένο νερό, που βράζει, να βράσουν και να μαλακώσουν (15-20 λεπτά). Τις βγάζετε και τις βάζετε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Σε πλατιά κατσαρόλα βάζετε τον κιμά με το μισό λάδι και το κρεμμύδι να καβουρδιστεί. Τον ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι, για να ξεσβωλιάσει. Προσθέτετε τις ντομάτες, περασμένες από τρυπητό, αλάτι, πιπέρι, το μαιδανό και ½ φλιτζάνι νερό και αφήνετε να βράσουν επί 15 λεπτά. Ρίχνετε τότε 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό και μόλις πάρει βράσει, προσθέτετε το ρύζι, πλυμένο 4-5 νερά. Ανακατεύετε με πιρούνι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν ακόμη 10 λεπτά. Παίρνετε τότε μία –μια μελιτζάνα και την γεμίζετε, αφήνοντας και λίγο χώρο αδειανό (1-2 πόντους), γιατί με το ψήσιμο το ρύζι θα φουσκώσει. Πασπαλίζετε το άνοιγμα με λίγη φρυγανιά. Ετοιμάζετε όλες τις μελιτζάνες και τις αραδιάζετε σε ταψάκι. Τις πασπαλίζετε με φρυγανιά, τις περιλούετε με το υπόλοιπο λάδι και με 1/3 του φλιτζανιού ζεστό νερό και τις βάζετε να ψηθούν σε μέτριο φούρνο επί 30-45 λεπτά.
 

Εκτύπωση