ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ

ΟΜΑΤΙΕΣ - ΓΕΜΑΤΙΕΣ - ΓΟΥΜΙΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά έντερα ψιλά και χονδρά χοιρινά
3 ματσάκια καυκαλίθρες (αρωματικά χορταρικά)
4 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
½ κιλό ξερά κρεμμύδια
300 γρ. στάρι για πλιγούρι
2 ματσάκια λεργούδες (αγριόσκορδο) ή 8 σκελίδες σκόρδο
1 συκωταριά ψιλοκ. και πνευμόνι ψιλοκομμένο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
500 ml ελαιόλαδο
½ κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικά)
αλάτι – πιπέρι -λεμόνι – 2 καυτερές πιπεριές

 

 

«Πρώτα καθαρίζουμε τα άντερα καλά, αφού τα γυρίσουμε ανάποδα με μια δρούγα (βέργα) και τα βάλουμε ένα- ένα κάτω από την ανοιχτή βρύση.
Όταν τα καθαρίσουμε όλα, τα κόβουμε σε κομμάτια όσο θέλουμε μεγάλα (μια αντεριά μπορεί να την κόψουμε σε 10 κομμάτια π. χ.) και τα βάνουμε σε μια λεκανίτσα με λεμόνι ή κρασί για να φύγει η μυρωδιά.
Ύστερα ετοιμάζουμε τη γέμιση: 
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις καυκαλίδες.
Ψιλοκόβουμε το πνευμόνι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μαζί με το πνευμόνι, ύστερα βάνουμε τις καυκαλίδες, τα μυρωδικά το αλάτι και το πιπέρι.
Αφού τσιγαριστούν όλα ρίχνουμε νερό να βράσουν.
Όταν βράσουνε ρίχνουμε το μπλουγούρι να πάρει ένα χούχλο και μετά σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Πρέπει να μην είναι πηχτό (αν πήξει ρίχνουμε ζεστό νερό) γιατί αν είναι πηχτό θα σπάσει το άντερο στο φούρνο (κάνει πουφ- πουφ και πετάγεται παντού). 
Βουτάμε τα άντερα σε ζεστό νερό και τα γεμίζουμε με τη γέμιση έτσι όπως είναι ζεστή ακόμα.
Δεν γεμίζουμε πολύ τα άντερα γιατί το μπλουγούρι φουσκώνει στο ψήσιμο.
Τα δένουμε και από τις δυο άκρες, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα βάνουμε σε λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε μέσα λίγο νερό και ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.
Αν θέλουμε γυρίζουμε τα άντερα όσο ψήνονται να ροδίσουνε και από τη μια και από την άλλη μεριά».

Εκτύπωση

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΕΙΟ – ΚΡΕΟΠΩΛΕΊΟ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΕΑΤΩΝ
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ  ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΝΙΚΟΣ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Delivery :   2761032194  &  6972001175
email:info@loukanikofiliatron.gr

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ